https://www.andersgroeien.nl/participatiebegeleiding/projecten-en-veranderingen

  Participatiebegeleiding

  projecten en veranderingen_

  We voelen ons niet voor niets betrokken_

  Of je nu een gemotiveerde planontwikkelaar bent, betrokken omwonende, of een bevlogen lid van een belangengroep; niets is zo frustrerend als een plan of een proces wat niet lekker loopt. Er is tenslotte een reden waarom we plannen maken, projecten willen realiseren of projecten willen ombuigen. We willen iets: een ander of een beter plan of aandacht voor een persoonlijke situatie. Juist daarom is het tergend om te zien dat inspraak en participatie steeds vaker tot marginale resultaten leiden. Oude verhalen, negatieve voorspellingen, weerstand, angst en zorg overheersen het proces.

  Participatie, participatiebegeleiding, facilitator

  Met anderen kan alles _

  Anders Groeien is ontstaan vanuit de wetenschap dat we elkaar nodig hebben. Nodig om te groeien aan elkaar en andere kanten in onszelf te ontdekken. Alleen met anderen komen we tot meer groei en wezenlijke vooruitgang. Door mensen en contactprocessen tussen mensen centraal te stellen, bereiken we ook veel meer in een participatieproces. De aanpak van Anders Groeien stoelt op ruimte voor ontmoeten en echt zijn. Daarbij maken we gebruik van elementen van de bewezen Lewis-methode: “Samen het proces inrichten. Met elkaar verkennen. De meerderheid geeft richting. De minderheid voegt wijsheid toe. En altijd contact maken over wat er is gebeurd en hoe we verder gaan.” De Lewis-methode is ontwikkeld in post-apartheid Zuid-Afrika. De methode is speciaal gericht op het samenbrengen van groepen die niet gewend zijn om open met elkaar in contact te zijn. Ook hier en nu is er relatief steeds minder contact tussen sociale groepen. Social media en sociale bubbels zijn voor niemand onbekende begrippen. Dat is nog een reden waarom de Lewis-methode nu een waardevolle bron van inspiratie is. Lees hier meer over de filosofie achter Anders Groeien.

  Iedereen wil iets. Maar zonder echt contact komt dat niet of nauwelijks uit de verf.

  Participeren vanuit echt contact lijkt vaak enorm tijdsintensief, maar de principes zijn snel te doorgronden. Dat kun je ervaren tijdens de terugkerende Open Floor bijeenkomsten, die Anders Groeien in Utrecht organiseert. 

  Anders Groeien ziet, hoort en verbindt_

  Mensen willen gezien en gehoord worden. Anders Groeien organiseert en begeleidt participatie zó dat betrokkenen zich gezien en gehoord weten. Door middenin het proces te gaan staan en aanwezige belangen en kwaliteiten rond de inhoud van het project samen te brengen. Dat doet Anders Groeien onder meer in ruimtelijke en maatschappelijke projecten van lokale en regionale overheden of maatschappelijke organisaties.

  Resultaat_

  In de praktijk leidt deze aanpak tot realistische en meer positieve betrokkenheid van initiatiefnemers, ontwikkelaars en belanghebbenden. En die betrokkenheid zorgt voor succesvolle projecten en veranderingen die simpelweg beter werken. Dat komt door de steun en betrokkenheid van iedereen die wezenlijk is voor de verandering, of voor wie de verandering wezenlijk is.

  Referenties_

  Sander heeft zijn sociale en professionele bijdrage geleverd aan het succes van onder meer projecten voor het Ministerie van Verkeer en Waterstaat en gemeenten als Utrecht, Amersfoort, Nijmegen, ’s-Hertogenbosch, Houten en een groot aantal andere. Zie hier enkele referenties.

  Contact_

  Nieuwsgierig hoe Anders Groeien leidt tot effectieve participatie rondom jouw project of veranderopgave? Of heb je behoefte aan een sociale impuls of een sparringspartner? Neem dan vrijblijvend contact op met Sander.

   

  COntact Anders Groeien