https://www.andersgroeien.nl/in-organisaties/na-de-uitbraak-van-corona

  Effectief omgaan met veranderingen. Functioneren als sociale groep_

  Alle organisaties gaan door grote veranderingen heen. Kijk maar eens naar het effect van de 1½ meter economie op kantoren. Die veranderingen gaan voor een belangrijk deel over contact. Enerzijds is het hoopgevend om te zien hoe we in deze tijd kunnen schakelen en omgaan met corona. We zijn veerkrachtig en creatief. We nemen verantwoordelijkheid. Vertrouwen in elkaar neemt toe. Anderzijds raken steeds meer thuiswerkers en gezinnen in de knoop. We worden moe. Veranderen is wennen en voelt vaak als rennen. En waarschijnlijk lopen we geen sprint maar een marathon. De impact van corona is niet zomaar verdwenen. We willen mensen en organisaties nu goed verbinden.

  Als we ons kunnen inleven in elkaar - weten hoe het met de ander gaat - dan ervaren we ondanks afstand toch vooral nabijheid. Wij zijn sociale dieren, die ervaring en beleving hebben we nodig om te functioneren. Dat doen we het beste als we ergens bij horen en ons betrokken weten; bij onze werkcommunity bijvoorbeeld. Dan kunnen we meebewegen met wat nodig is. Samen omgaan met 'wat het is waar we in uitgedaagd worden'.

  Contact is een essentiële vaardigheid in alle complexe uitdagingen waar we voor stonden en steeds meer staan. Gevoeld contact voorziet in belangrijke basisbehoeften van veiligheid en verbinding. Werkcommunity doet ertoe en is wezenlijk voor het succes en de continuïteit van organisaties door crisis.

  omgaan met crisis - blijven functioneren - wendbaarheid vergroten - (zelf)compassie - bewust en effectief contact - benutten van feedback en waardering - vertrouwen en verantwoordelijkheid - goed werkgeverschap

  Wat kan Anders Groeien betekenen?

  Otto Scharmer heeft het over de voor organisaties in deze tijd noodzakelijke beweging van ego- naar ecosysteem. De essentiële stap nu, is verdiepen van onze interactie en ons contact. Met relatief eenvoudige gesprekstechnieken, aandachtsoefeningen en een net even andere gerichtheid, is veel te winnen. Zoveel mogelijk onszelf kunnen en mogen zijn zorgt voor helderheid. Elkaar beter leren kennen en beter gekend worden. Zo spelen we talenten en soms onvermoede kwaliteiten vrij. We zien, horen en verstaan elkaar beter. We kunnen elkaar supporten in moeilijke tijden. Dat maakt ons effectiever, we werken beter samen en verliezen minder tijd aan inefficiënte en arme contactmomenten.

  • Met beperkte inspanningen vergroten we bewustzijn en contactvaardigheden: de verbonden organisatie.
  • Gebruik makend van telefoon, mogelijkheden van videoconferencing en wandelingen.
  • Inzet van groepsgesprekken en korte trainingsmomenten over contact en feedback
  • Met behulp van snel aan te leren (self-)inquiry technieken.

  Contact_

  Wil je meer weten over hoe wij dit doen? Neem hier contact op met Sander voor een ontmoeting of meer informatie.